projecten

Bear v Shark
Close up Classics
Binnenbrand met Ynx!
Club Brooomm!
TranCello
Troost & Drost

BEAR v SHARK

MEDIAGEKTE IN THEATRALE APOCALYPS
Het grote gevecht tussen de beer en de haai: De hele wereld is erdoor in de ban. Mr.Norman rijdt er met zijn gezin voor naar Las Vegas, waar het gevecht wordt gehouden. Onderweg wordt hij geplaagd door vragen. Waar gaat hij eigenlijk naartoe? En waarom? Regisseur Arlon Luijten ontwikkelt in de werkplaats van het Kameroperahuis de Voorstelling Bear V Shark, die tijdens het festival Operadagen Rotterdam op 1 en 2 juni 2012 in première gaat.

 

HET VERHAAL
Mr. Norman is van middelbare leeftijd, getrouwd en vader van Curtis. Hij ontwerpt namaak-hifi-apparatuur die er 'echter' uitziet dan de werkende originelen. Curtis wint met zijn essay ‘Bear V Shark; a reason to live’, tickets naar de wedstrijd waar alle ogen op zijn gericht: Een duel tussen een virtueel geanimeerde beer en haai in de Darwindome te Las Vegas. De wereldwijde aandacht voor deze wedstrijd overstijgt sportfanatisme: alle media, commercie, maar ook wetenschappers, kunstcritici en religieuze leiders houden zich er constant mee bezig :  De Beer of de Haai?

Mr Norman is onderweg naar Vegas to be healed and entertained. Gedurende de absurde reis langs diverse locaties en obscure randpersonages, glijdt hij langzaam weg in een warm bad van simplistische, productgerelateerde oplossingen, snelle geluksprikkels en beloftes van een pijnloze wereld waarin Mr Norman een winnaar zal zijn! Hoe dichter hij de Darwindome nadert, hoe sterker deze krachten via een media-, en merchandise-overload, altijd in Bear V Shark-verpakking, op hem inwerken. Hij krijgt het vermoeden dat zijn hypermoderne leven spiritueel failliet is. Hij wil weer voelen; Rennen in een bos dat naar shampoo ruikt!! Als de geheime “Bear V Shark Hate Group” in een laatse ronsel-poging zijn zoon Curtis leegbloedend achterlaat, krijgt Mr Norman het idee dat hij wellicht daadwerkelijk een held kan zijn in zijn eigen mythe!

Is Mr Norman de nieuwe Messias? Is Mr Norman Bruce Willis? (Wie zou er een gevecht winnen tussen Bruce Willis en de Messias?) Moet hij de wereld redden van een appocalyptische ondergang? Waar gaat deze reis eindigen?

De voorstelling Bear V Shark legt een maatschappij bloot, waarvan de inwoners worden bedolven onder een information-overload en continue gemanipuleerd worden in hun wensen, verlangens en gevoelens.  Ze gaan tenonder aan schijngeluk en amusement.

Bear V Shark onderzoekt de impact van massa-media op ons menselijk bewustzijn. Wie ben ‘ik’ als “ik” gevormd wordt onder invloed van de media en de beelden die hierin circuleren? Beelden die niet terug verwijzen naar echte levende originelen, maar naar dagdromen van wat ik zou willen zijn? (of wat  reclames mij doen geloven dat ik wil zijn?) Are we trapped In a loop?

De voorstelling is gebaseerd op het boek 'Bear V Shark' van Chris Bachelder.

 

concept/regie Arlon Luijten muziek Ben Lammerts van Bueren, Elizabet van der Kooij spel o.a. M.A. Whiteside, Yorick Heerkens, Jorien Zeevaart, Shani Leiderman slagwerk Pepe Garcia cello Jan Willem Troost muzikaal coach Corrie van Binsbergen geluidstechniek Thomas Koopmans vormgeving Bart Visser vertaling Jibbe Willems dramaturgie Cecile Brommer kostuumontwerp Hélène Schaap modellen Beverly & Pearl Addo grafische vormgeving Studio Vruchtvlees zakelijke leiding Daphne van Iperen productie en educatie Sascha van Veen marketingcommunicatie & office Nedra Kenzari

 

Close up Classics

Close up Classics, het splinternieuwe project van Laura Oomens (viool) en Mikhail Zemtsov (altviool) gaat in premiere en wel in de Fuut op 28 augustus 2011 om 12:00. Je bent hartelijk uitgenodigd om te genieten van klassieke strijktrio's van Bach/Mozart, Beethoven en Piazzolla inclusief koffie, taart en een fantastisch uitzicht op de Noordzee. Vanaf 11:00 uur ben je welkom en om 12:00 uur begint het concert.

 

Binnenbrand

!Ynx speelt Binnenbrand: een  fysieke muziektheatervoorstelling over de zoektocht naar de vonken van passie in jezelf en een gepassioneerd leven. We zien een cellist, een acteur, een accordeoniste en een zangeres in gevecht met het verlangen naar passie en de angst om deze daadwerkelijk toe en naar buiten te laten. 
Samen met de fictieve meneer Bert beleven ze tedere, agressieve, bange en intense momenten van passie, hunkerend naar erkenning en verlangend naar een groots en meeslepend leven. 
Maar wat gebeurt er, als meneer Bert zijn veilige alkoof verlaat?


Tjong Hok Tan (acteur), Christina Völtl, zang; Marieke Grotenhuis, accordeon; Jan Willem Troost, cello

Regie: Karin Netten

Componist: Thomas Myrmel

Tekst: Hans van den Boom

Vormgeving: Maartje Aben

Dramaturgie: Sara van der Kooi

 

Let op! Als je de voorstellingen hebt gemist in Zwolle, heb je nog een kans om deze intieme voorstelling te beleven: 2 en 3 december spelen we in het Ostade Theater in Amsterdam.

 

Club Brooomm! club brooommClub Brooomm!

Sinds 2009 organiseer ik in het Korzo Theater het festival Club Brooomm! met boeiende performers uit de nieuwe muziek, moderne dans en pop-scene. Tijdens deze avonden wisselen korte acts elkaar af en zijn er daarnaast spontane improvisaties tussen de verschillende performers. Dit is ontstaan uit het idee dat meer mensen dan ik een brede smaak hebben en van afwisseling en verrassingen houden.

Lees hier een interview met mij over de 2010 editie op de 3voor12 site van Den Haag.

Klik op de jaartallen voor de programma's van 2010 en 2009 op de Korzo website. 

Als je een bijzondere voorstelling of performance hebt en je wilt op de volgende editie van Club Brooomm! staan, stuur dan een video naar mijn adres, of mail een link naar een video die online staat.

 

 

 

 

 

TranCello

TranCello picture by Jan Willem TroostMeditatie op live cello muziek
     
Geniet van de cello improvisaties en transformeer moeiteloos mee! De meditatie wordt bekrachtigd door begeleiding met een aantal universele rituelen uit oude culturen van o.a. de Andes en Egypte. Iedere avond heeft een eigen thema, waar de meditatie op afgestemd wordt.

Door de trillingen van de cello komen blokkades op een zachte manier los die meteen afgevoerd worden. Hierdoor versnelt je ontwikkeling op verschillende niveau's en kun je meer lichtheid en balans in je leven ervaren.
Deze groepsmeditatie wordt geleid door Thérèse van der Veer en Jan Willem Troost.

Jan Willem Troost heeft een brede praktijk als uitvoerend musicus. Naast het klassieke repertoire houdt hij zich bezig met Argentijnse tango, hedendaags klassiek, improvisatie en hij werkt regelmatig samen met dansers en choreografen. Jan Willem volgde verschillende trainingen in energiewerk bij Thérèse van der Veer en Juan Nuñez del Prado.

Thérèse van der Veer geeft de universele wijsheid van oude culturen uit o.a. Peru en Egypte op transparante wijze door via een uitgebreid scala aan activiteiten in haar praktijk Vederlicht. Zij is opgeleid en geïnitieerd door o.a. Alberto Villoldo en diverse traditionele healers uit de Andes.

We hebben een prachtige locatie gevonden voor de TranCello avonden: De kapel van het Stadsklooster in Den Haag

 

  • Data: Thérèse heeft onlangs een prachtige dochter gekregen en is voorlopig fulltime voor haar aan het zorgen. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer we weer van start gaan, stuur mij dan even een mailtje.
  • Tijd: 20:00 - 21:30, welkom vanaf 19:45
  • Prijs: €15,-
  • Reserveren en / of informatie: mail mij, of bel op 06 14378991

 

 

 

Troost en Drost

Samen met mijn partner Roeland Drost vorm ik het duo Troost en Drost:

 

 

muzikale verhalen

in alle genres

op cello en piano

 

www.troostendrost.nl